Friday, April 25, 2014

20 Useful General Knowledge Bits You Must Remember



1. In which year did the Simla Conference between India and Pakistan take place?
Answer: 1972

2. Who painted the famous picture called the Sun Flowers?
Answer: Van Gogh

3. Which disease is also known as Hansen’s diseases?
Answer: Leprosy

4. Which Indian state has the name meaning Land of the Dawnlit Mountains?
Answer: Arunachal Pradesh

5. Which athlete was known as the Black Gazelle?
Answer: William Rudolph

6. Which country was known as Abyssinia?
Answer: Ethiopia

7. The one word substitute for one who studies rivers is:
Answer: Potamologist

8. Who wrote Harshacharita?
Answer: Banabhatta

9. In which year was Gandhiji born?
Answer: 1869

10. Who discovered the neutron?
Answer: James Chadwick

11. The first winner of the Nobel Prize in Physics is:
Answer: Roentgen

12. Who wrote the book Paradise Lost?
Answer: John Milton

13. The autobiography, The Voice of the Heart is by:
Answer: Mrinalini Sarabhai

14. The European country which first started trade with India was:
Answer: Portugal

15. Which is oldest of all Vedas?
Answer: Rig Veda

16. Which is the largest Man-made Lake in India?
Answer: Nagarjuna Sagar

17. Who is the author of the book “Death of a City”?
Answer: Amritha Preetham

18. The war of 1556 is known as:
Answer: Second battle of panipat

19. “Sravanabelgola” is associated with:
Answer: Jainism

20. As per which Article of the Indian Constitution the “Presidential Rule” can be introduced in States?
Answer: Article 356